10. apr. 2016 Janek Šafranovski

SENDID VÕI SEEMNEVEDELIK?

Saha kabeli ümber asuvatesse väikeselohuliste kultuskivide lohkudesse on tänapäeval inimesed asetanud sente. Vanemad sendid on juba roostes ja lebavad siiani sama koha peal. See, kellele need on annetanud, ei ole neid millegipärast tahtnud. Kas on väärtused liialt väiksed või ei olegi õnn raha eest ostetav?lohukivid-2754
Tänapäeva inimesi selles süüdistada ei saa, et nad münte ohverdavad – seda on tehtud juba aastasadu. Eestlaste mündiarmastus on eriti väljapaistev. Juba tuhatkond aastat tagasi korjati siin mündid hoolsasti kokku ja peideti tihti maa sisse. Selle asemel, et neid käibel hoida! Rahandusinimesed võiksid arvutada, kui laastavalt see võis majandusele arengule mõjuda. Igal juhul on tänu sellele siinkandis münte maa sees oluliselt rohkem kui teistes maades ja detektoristidel on, mida maa seest välja urkida. Väikeselohulised kultusekivid on aga pärit hoopis kaugemast, pronksiajast. Ja sel ajal ei toksitud kividesse lohke, et sinna sente asetada?lohukivid-2738
Väikeselohulised kultuskivid on olnud kasutusel siinsetel aladel alates pronksiajast. Ainuüksi Jõelähtme vallas on neid mitusada. Sellised kivid on levinud peamiselt Põhja-Eestis, mis omakorda pronksiajal oli samas kultuuriareaalis Skandinaaviaga. Seal olid samasugused kivid ja Rootsist pärineb ka üks viimaseid ülestähendusi sellise kivi kasutuse kohta. Kuigi see on üles kirjutatud alles sada viiskümmend aastat tagasi, on ilmselge, et rituaali alge on pärit vähemaltpaganlikust ajast, kui mitte pronksiajast.lohukivid-2729
Rootsis Dalslandi piirkonnas oli aastatel 1867-1869 suur ikaldus ning näljahäda. Tisselskogi küla elanikud, kelle palveid jumala poole kuulda ei võetud, pöördusid hädas endiste meetodite pole. Kirikuõpetaja eest salaja mindi lohukivi juurde, kus noored sooritasid rituaalse suguakti, mille tulemusel tekkinud seemnevedelik koguti kivilohku. Seal segati see viljateradega ja viidi küla põldudele. Nii saadigi hädast üle.
Kokkuvõte inimestele, kes soovivad osta vilja-, viljakuse- või universaalõnne: sendid ei kõlba!